Voorbeschouwing Yonex Belgian International 2024 & Praktische details

Belgian International

Voorbeschouwing Yonex Belgian International 2024 & Praktische details

Deze week slaat het Europese badmintoncircus haar tenten op in België. De deuren van de Leuvense Sportoase openen zich woensdagochtend en zullen vier dagen lang het decor vormen voor absolute topsport. Kersverse Olympiërs in combinatie met een vers blik topsporters, die aan een lange aanloop beginnen te werken richting de volgende Olympiade in Los Angeles over vier jaar. Kortom, niet alleen Leuven kijkt uit naar deze week. De hele badmintonwereld kijkt met aandacht toe op wat er in Leuven komende week allemaal beweegt, want zoals gebruikelijk ontvallen er tijdens de YBI steeds nieuwe namen die binnen de kortste keren naam en faam maken op het allerhoogste niveau.

Heren Enkel

Het spreekt voor zich dat Olympiër en meervoudig nationaal kampioen Julien Carraggi één van de absolute blikvangers is. In het heren enkel gaat Julien als huidig nummer 52 van de wereld als tweede reekshoofd van start. Carraggi opent donderdag tegen de één jaar oudere Valentin Singer (BWF 173, Frankrijk). In deze onderste tabelhelft vinden we ook het vierde reekshoofd Lucas Claerbout (BWF 86, Frankrijk) terug. De inmiddels 32-jarige zuiderbuur is de titelverdediger in Leuven. Bovenin vinden we Mads Christophersen (BWF 49, Denemarken) en de ervaren rot Pablo Abian (BWF 60, Spanje) terug. Christophersen gaat als eerste reekshoofd van start. Nog in deze tabelhelft zal thuisspeler Elias Bracke (BWF 179) van de nodige aandacht genieten. De nummer twee van België opent tegen de iets hoger gerangschikte Zweed Gustav Bjorkler (BWF 144). De Scandinaviër wist het afgelopen jaar liefst 100 plaatsen vooruitgang te boeken op de wereldranking. Bij winst mag Bracke zich opmaken voor een duel met Abian.

Op woensdag komen al een heleboel Belgen in actie gedurende de kwalificaties. Charles Fouyn (BWF 309) speelt in Q7 tegen de Nederlander Noah Haase (BWF 462), een leeftijdsgenoot die hij drie jaar geleden nog de baas was op het EK U17. Yaro Van Delsen komt in Q3 mogelijk uit tegen tweelingbroer Iljo. Indien beide broers de kwalificatiefinale halen is een Van Delsen verzekerd van een duel op de hoofdtabel tegen Abian. Veel om naar uit te kijken dus. Voorts hebben we Arnaud Huberty (Q2), Baptiste Rolin en Senne Houthoofd (Q4), Raphael Maho (Q5) en Brent Stockman (Q6) die streven naar een plaats op de hoofdtabel.

 

Dames Enkel

Alle Belgische aandacht gaat hier naar regerend nationaal kampioene Clara Lassaux (BWF 141), mede door het afhaken van viervoudig Olympiër Lianne Tan (BWF 54). De Waalse gaat als vijftiende geplaatste van start, maar kan het niet harder te verduren krijgen wat de loting betreft. Donderdag opent Lassaux meteen tegen het topreekshoofd, Rosy Oktavia Pancasari (BWF 53, Frankrijk). Krijgen we een stunt op de tweede tornooidag? In deze tophelft van de tabel is het ook uitkijken naar Kaloyana Nalbantova (BWF 63, Bulgarije). De amper 18-jarige Oost-Europese gaat als derde reekshoofd van start en beleefde deze zomer een uitstekend Olympisch debuut. In de lichtstad speelde ze verdienstelijk tegen de latere Olympische kampioene An Se Young en won ze in twee games van thuisspeelster Qi Xuefei.  Eerder dit jaar behaalde ze al de derde ronde op de Europese kampioenschappen. Het wordt uitkijken naar deze ongeslepen diamant. Onderin is tweede reekshoofd Léonice Huet (BWF 60, Frankrijk) op papier de sterkste. Tereza Švábíková (BWF 65, Tsjechië) is hier één van de felste belagers. Daarnaast blijft het ook steeds uitkijken naar Clara Azurmendi (BWF 71, Spanje). De inmiddels 26-jarige moest in 2015 nipt haar meerdere erkennen in Lianne Tan gedurende de halve finales van de European Games in Baku. Na die bronzen medaille vroeg in haar carrière, kon de Noord-Spaanse nooit volledig de hoge verwachtingen inlossen maar blijft ze een niet te onderschatten schaduwfavoriete.

Een dag eerder komen in de kwalificaties al vier landgenoten in actie. In Q2 is dat Karla Henry (BWF 347). In Q3 maakt Tammi Van Wonterghem (BWF 1047) zich op. En met Noa Dauphinais (BWF nog niet gerangschikt, maar wel tweede op de nationale kampioenschappen eerder dit jaar) en Lien Lammertyn (BWF 681) hebben we nog twee speelsters in Q5. Met de Schotse Lauren Middleton (BWF 265), loopt er in Q4 nog een bekend gezicht rond. De Britse trad enkele seizoenen terug aan in de Belgische Victor League.

 

Heren Dubbel

Nieuwe combinaties, jonge formaties. Langs Belgische kant kijken we met zijn allen in de richting van de gebroeders Van Delsen. Iljo en Yaro (BWF 239) zakken rechtsreeks af uit Slovenië waar ze afgelopen weekend de halve finale behaalden. In de eerste ronde zullen zij het opnemen tegen de nog jongere Deense tandem Hjalte Johansen en Otto Reiler (18 jaar jong en in deze discipline het huidig nr. 4 in het Badminton Europe Junior circuit). Indien de Van Delsen tweeling de wedstrijd naar hun hand weet te zetten, wacht hen een tweede ronde tegen de Engelsen Rory Easton en Alex Green (BWF 96), het vierde reekshoofd.

Het best geplaatst zijn de Spanjaarden Carlos Piris en Ruben Garcia (BWF 76). Vorig jaar startten deze heren nog in de kwalificaties en stootten ze door tot de kwartfinales. Ook wordt het uitkijken naar onze noorderburen. Voor Nederland gaan Ties Van Der Lecq en Brian Wassink (BWF 89) helemaal onderin van start. Het als tweede geplaatste dubbelpaar komt niet zonder ambitie aan de toss.

Uiteraard zijn er nog niet te onderschatten duo’s terug te vinden in deze tabel. De Indiërs Ravikrishna en Akshan Shetty (BWF 153) komen in goede vorm naar Leuven. Vorige week behaalden zij nog de finale op de Lagos International Classics in Nigeria. De Franse formatie Julien Maio en William Villeger ging deze zomer zonnige oorden opzoeken in de Indische Oceaan. Zij keerden uitermate goedgemutst terug. Zowel in Mauritius als het Frans departement Réunion werden kleinere internationale successen behaald.

Ondřej en Jiří Král (Tsjechië) vliegen over als niet gerangschikt paar, maar zijn hierdoor zeker niet ondergeschikt. Integendeel. Met de bevroren punten van Ondřej zouden ze anders als vierde geplaatste duo van start gaan. Ondřej stond deze zomer nog op de Olympische Spelen aan de zijde van Adam Mendrek. 

 

Dames Dubbel

Bij de dames bundelen we al onze aandacht reeds op woensdag. Tijdens de kwalificaties komen Lise Jaques en Lien Lammertyn (BWF 502) in actie. Voor de Leuvense topcombinatie zou het veel betekenen dat ze zich in Q2 voorbij de Turkse combo Demir – Ocakoglu kunnen spelen. Indien ze vervolgens ook het debacle met de Deense formatie Mouritsen – Petersen naar hun hand kunnen zetten, staan ze op de hoofdtabel. Een fenomeen dat voor Jaques als voormalig top 100-speelster niet onbekend is, als we even in het verleden terugkijken. In Q3 treden Lieke Van Parys en Tammi Van Wonterghem aan. Ons beste tienerduo staat meteen in de finale van hun kwalificaties. Indien ze woensdagavond tegen een Zwiterse of Duitse tweetand kunnen stunten, is de hoofdtabel een feit. Iets wat magistraal zou zijn voor deze jonge combo.

Favorieten voor de oppergaai zijn Ciara Torrance en Julie Macpherson (BWF 46, Schotland). Hun grootste uitdager gedurende de weekdagen zou de Deense formatie Amalie Cecilie Kudsk en Signe Schulz (BWF 61) moeten zijn. De Schotse dames speelden zich dit seizoen bij de laatste acht op de Europese kampioenschappen en gaan in Leuven als eerste reekshoofd van start. De Scandinavische dames op hun beurt waren in januari goed voor een finale in de Swedish Open. Twee maanden later breiden ze als verlengstuk er een halve finale aan tijdens de Orlen Polish Open. Tevens helemaal niet te onderschatten zijn de Françaises Bauer en Vercelot (BWF 65). Net geen reekshoofd en door de loting ei zo na helemaal bovenin geplaatst. Als deze formatie één ronde wint, komen ze donderdagavond meteen uit tegen de Schotse vrouwen. Spektakel gegarandeerd donderdag. Onderin de tabelhelft spotten we de Spaanse dames Paula Lopez en Lucia Rodriguez (BWF 55). Zij gaan als tweede reekshoofd van start. Om het weekend te halen zullen ze voorbij de Franse tandem Tea Margueritte en Flavie Vallet (BWF 64) moeten.

 

Gemengd Dubbel

Geen Belgische combinatie, tenzij Senne Houthoofd en Lise Jaques (4e reserve) door allerhande omstandigheden alsnog aan de bak kunnen in de kwalificaties. Daarin zien we enkele opmerkelijke duo’s of namen. Grégoire Deschamp (Frankrijk) en Iben Bergstein (Denemarken) weten sinds mei al wat het is om te winnen in de Benelux. In Luxemburg kwamen zij er als beste paar uit. Joshua Magee is evenmin aan zijn proefstuk toe. De Ier komt met zijn landgenote Moya Ryan (BWF 142) eveneens op woensdag in actie.

Eenmaal op de hoofdtabel wordt dé formatie gevormd door de Engelsen Callum Hemming en Estelle Van Leeuwen (BWF 46). Dit jaar verzamelden zij al finales op de Polish Open en Nantes International. Mede door een gunstige loting worden de eilandbewoners gewoonweg in de finale op zaterdag verwacht. Aan de andere kant van de tabel ziet het er, zacht uitgesproken, anders uit. Het Deense duo Rasmus Pedersen en Amalie Cecilie Kudsk (BWF 61) mag zich meteen opmaken voor een alles-of-niets-wedstrijd. Als we ervan uitgaan dat Julien Maio en Lea Palermo (BWF 118, Frankrijk) de maat nemen van Ekman en Wang (BWF 110), volgt er een confrontatie in ronde 2, de eerste voor de als tweede geplaatste Denen. Een ronde verder wacht mogelijk de Schotse combinatie Pringle en Andrew (BWF 83), gevolgd door een mogelijke halve finale tegen de Spanjaarden Garcia en Rodriguez (BWF 67). Terwijl de bovenste tabelhelft in die mate uitgesproken is, ligt de onderste kant dus veeleer open.

 

Reikhalzend uitkijken dus naar woensdag. Dan komen de meeste landgenoten in actie in de strijd een plaatsje op de hoofdtabel te bemachtigen. Vanaf donderdag worden de hoofdtabellen afgewerkt, met telkens de eerste twee ronden, gevolgd door de kwart- en halve finales op vrijdag. Zaterdagmiddag vinden tot slot de finales plaats. De Leuvense Sportoase is helemaal opgemaakt voor een heus spectaculair flitsend badmintonspektakel. Kom Julien Carraggi, Clara Lassaux en alle andere Belgen aanvuren in de hoop dat er mooie en grootse dingen in de maak zijn. Eigenlijk moeten we dat niet noodzakelijk hopen. De Yonex Belgian International staat hier garant voor. Leuven is klaar om te knallen!

 

>> Tickets bestellen <<

 

Wedstrijdoverzicht 

Mis geen enkele wedstrijd.

 

Praktische informatie

Locatie

Sportoase Philipssite, Leuven

 

Programma & Tickets

WOENSDAG 11/09
– Kwalificaties– 9u-22u (gratis toegang)

DONDERDAG 12/09 
– Hoofdtabel & 1-2 ronde – 9u-22u: 5 euro

VRIJDAG 13/09
– Kwartfinales: 10u-14u
Ticket: 10 euro

– Halve finales: 18u30-22u 
Ticket: 15 euro

Belgian Beer House open

– Hele dag ticket (Kwartfinales + Halve finales)
Ticket: 20 euro

Bezoek de gratis pop-up expo 75 jaar Badminton in België

ZATERDAG 14/09
– Finales: 15u-20u
Ticket: 25 euro

Bezoek de gratis pop-up expo 75 jaar Badminton in België

Belgian Beer House open

 

>> Tickets bestellen <<

 

Sociale media

Heel wat Belgische spelers delen een videoboodschap, bekijk deze op Badminton Vlaanderen Facebook & Instagram

Via de Yonex Belgian International - Facebook evenement worden de laatste praktische details gedeeld

Download ook de Sportity app

via Google Play of de App store

Password: YBISPE24

 

Livestream

Livestream via badmintoneurope.tv

 

Pers & media

Nieuwsblad: Tijdens dit badmintontoernooi mag ook het publiek het veld op tegen de toppers

Le Soir: Belgian International de badminton 

HLN: Kruin van de badmintonwereld zakt af naar Leuven

Sudinfo: Julien Carraggi (Bruxelles), l’une des têtes d’affiche à Louvain

ROBTV: Internationaal badmintontoernooi in Leuvense Sportoase: "Klassieker op onze Leuvense sportkalender"

 

 

 

 

« Terug