Voorbeschouwing Europese Kampioenschappen Senioren

Senioren

Voorbeschouwing Europese Kampioenschappen Senioren

Deelnemen is belangrijker dan winnen. De Olympische gedachte is misschien nog meer aanwezig dan op de echte Spelen. Maar eens de venue planningsgewijs uitgerold wordt, zal er ter harte gestreden worden voor de oppergaai. Met meer dan 1550 spelers zijn ze, de kandidaten die een gooi doen naar eeuwige roem, die ze (al wat afhankelijk van de leeftijdscategorie) sowieso reeds verdiend hebben. De spiksplinternieuwe piste in De Velodroom, uit machtig Siberisch sparrenhout vervaardigd, vormt van 25 tot 31 augustus dan ook hét meest tot de verbeelding sprekende decor dat een badmintontornooi van dit allooi zal gehad hebben. Heusden-Zolder is meer dan ooit klaar voor de Europese Kampioenschappen voor Senioren.

Gaspard, protagonist, vaandeldrager én titelverdediger

Liefst 67 spelers tekenen present voor het heren enkel 35+. En zeggen dat dit dan nog een gematigde opkomst is, in vergelijking wat alle daaropvolgende leeftijdscategorieën tot en met de 60+ in deze discipline voorschotelen – HE50+ schiet de hoofdvogel met 107 deelnemers.

Als er iemand de vaandeldrager zou zijn, is deze eer logischerwijs weggelegd voor Frédéric Gaspard. Fredo is het topreekshoofd en tevens de titelverdediger in MS 35. Na de oppergaai in Slovenië twee jaar geleden, zal de Waalse jongveteraan vast en zeker zijn beste beentje voor zetten. Op de eerste tornooidag maakt hij zijn opwachting tegen een Roemeen. Dat Gaspard intussen bij de oudsten van dit deelnemersveld behoort, zal hem niet deernen. Op de laatste twee BK Elites was hij telkens goed voor een overtuigende kwartfinale. Zijn vorm en ambitie trekt hij ongetwijfeld gewoon door. Desalniettemin zal Gaspard zijn gekende opperfocus en mentale weerbaarheid het ganse tornooi goed moeten beheersen. De winst die twee jaar geleden uit de bus kwam, is dan ook niet alledaags, evenmin vanzelfsprekend.

In een mogelijke halve finale (5e ronde) krijgt hij meer dan ongetwijfeld een uit de kluiten gewassen tegenstander tegenover zich. De Portugees Paixao (in diens topjaren 2007-’08 goed voor winst in de Nigeria Open, winst in een thuismatch op de Portuguese International tegen ene Hans-Kristian Vitinghus, en een nagelbijter tegen Roman Spitko op onze eigenste YBI, toen nog in De Nekker) kan zomaar enkele adelbrieven voorleggen. Diezelfde horde kan evengoed een Fransman innemen, met name Vincent Espen. Net als Gaspard een ex-international, en laat het lot het niet tarten dat net zij tweeën de finale twee jaar terug vorm gaven. De Portugees en de Duitser komen elkaar waarschijnlijk al tegen in de 1/8e finale. Een ronde later komt de winnaar normaal gezien uit tegen de Duitser Alois Henke, waarmee Gaspard in Ljubljana na bijna een uur stevig badmintonspel afrekende in de kwartfinale. Die jongens gaan allicht elkaar al een beetje elimineren op weg naar het plot.

In de onderste tornooihelft vinden we onder anderen de Fransen Anthony Nelson en Romuald Legoubey terug. Laatstgenoemde verloor twee jaar terug nog de halve finale van Espen. Nelson daarentegen was toen dan weer de topfavoriet en start nu toch ook alweer als tweede geplaatste. De halve finale die Gaspard toen naar zich toe trok, was een streven van meer dan een uur. Ook niet te onderschatten onderin, zijn de Zweed Wigardt (winnaar van de Italian International 2007) en de Deen Gefke. Beide heren haalden net als de Engelsman Kolomnin (bovenin terug te vinden) de verste horde op het WK vorig jaar, nl. de 1/8e finales.

Naast Gaspard komen er nog tal van Belgen aan de toss. Goncette, Dupouey (eigenlijk een Fransman, maar resideert en participeert in het rijk van onze majesteit, en vorig jaar toch maar netjes het BK 35+ in het MD op zijn conto geschreven) en Braziewicz. Allemaal namen die, als je al wat langer de nationale kampioenschappen en competitie volgt, bekend in de oren klinken. Onderin de tableau vinden we Van De Pas, Serru, Hesters en Janssens terug. De sterkste van dat pak (Hesters, met een decennium ervaring aan vaderlandse nationale competitie) mag het meteen opnemen tegen de reeds vermelde Deen Gefke. Stunten maar, Deef!

35+

In de overige disciplines van “de jeugdreeksen”, zoals dat wel eens door de meer gevorderde senioren wordt genoemd, kunnen we heel wat landgenoten terugvinden. Siri, geef ons voorbeelden van opgeboende jonge deernen die zich Red Foxes mochten noemen: Stephanie Bertels zowaar. Afgelopen seizoen al eens sporadisch terug te vinden op het wedstrijdblad in Herenthout in de eerste liga. En Sabine Devooght, na haar afscheid op het BK Senioren vorig jaar heeft het toch niet al té lang geduurd vooraleer ze moest toegeven aan de niet-aflatende badmintonmicrobe. Devooght neemt het op tegen de Estse Grete Talviste, Bertels tegen de Franse Cindy Sausset. Verder verdedigen Smets, Decoster, Van Geel en Van Moer onze kleuren. Topfavorieten in deze discipline zijn de Duitse Nicole Bartsch en de Française Aurelie Constant, in Ljubljana nog de twee verliezende halvefinalisten.

In het herendubbel is het topreekshoofd Baptiste Careme (jarenlang een topduo bij de elite aan de zijde van Ronan Labar) en Bruno Cazau. BC in het kwadraat zal op weg naar de oppergaai heel wat geweld moeten trotseren. Als er één duo op deze tabel me in het oog springt, wordt dit gevormd onze noorderburen Léon Nottelman en Frank Vermeesch. Deze Limburgers hebben heel wat punten gescoord in eigen land en in Belgisch Limburg. Benieuwd hoe zij voor de dag komen. Verder veel succes gewenst aan onze landgenoten Herssens – Van De Pas, Janssens – Lebrun, Knaepen – Thijs, Mommaerts – Verleyen, Dupouey – Goncette, Choi – Van Der Avoort, Hesters - Van Kerkchoven en Hoebers – Serru.

In het dames dubbel hebben we twee deelnemende duo’s, Bogemans – Smets en Lierman – Van Geel (beide De Dijlevallei) en in het gemengd dubbel vijf en twee keer een half; Gaspard – Devooght, Van Werde – Smets, Janssens – Decoster, Braziewicz – Van Moer, Van Kerckhoven – Bertels. Dupouey is gekoppeld aan zijn landgenote Mougin, terwijl Herssens aan de zijde van de Zwiterse Bless op de mat komt. Langs Belgische kant zijn logischerwijs alle ogen gericht op Fredo en Sabine. Als 5e reekshoofd is het koffiedik kijken op wat hen te wachten staat. Mogelijk een kwartfinale (4e ronde) tegen het topreekshoofd Nelson – Turlan. Afwachten of dat ook combineerbaar is met het enkelspel.

40+

Openen met een knaller: reekshoofd 1 in het heren enkel 40+, Eric Pang. Onze noorderbuur start vanzelfsprekend als topfavoriet en is dé affiche van dit kampioenschap. Diens palmares moeten we niet uit de doeken doen, want dat is haast even lang als deze volledige voorbeschouwing. Helemaal onderin deze tabel vinden we zijn grootste uitdager, de Tsjech Jan Fröhlich (in 2006 nog goed als halvefinalist van de YBI in De Nekker). Tussenin vinden we ook onze waarde landgenoten Swijsen, Peeters, Naert, Hoebers, Stragier, Van Landeghem en De Smet weer. Voor nationaal kampioen Daan De Smet wacht de Zweed Malmqvist als eerste opponent. In een mogelijke derde ronde wacht Fröhlich. We gaan De Smet écht niet uitdagen. Motivatie genoeg bij deze dubbele halvefinalist van het laatste BK Elite.

Bij de dames gaat de strijd wellicht tussen tweede reekshoofd Telma Santos (de Portugese voegde in 2015 nog de Zuid-Afrika International aan haar palmares toe) en het Deense topreekshoofd Gry Uhrenholt Hermansen (de regerende wereldkampioene WS en WD 40+, die in 2021 ook al goed was voor winst op het WK 40+ in WD en XD). Stevige meisjes! Tussen al dat geweld wordt onze tricolore verdedigd door Agnieszka Jean Villanueva, Sofie Nouwkens, Els Lierman, Hadrienne Flahaux en Nele Vervloet.

In het herendubbel verdedigen De Smet – Hermans en Naert – Van Nieuwenhuyse onze kleuren. Bij de dames zijn Agnieszka en Nouwkens in de tabelhelft van de titelverdedigers en topreekshoofd ingedeeld, onderin en meteen tegen het tweede reekshoofd zijn dat Vervloet en Griet De Graeve (de alom gekende ‘the voice of Leuven’, YBI, sic.). In het gemengd dubbel komen we Naert en Lierman tegen, Jeurissen – Nouwkens, Jacobs – Flahaux, Van Heuckelom – Villanueva, Van Nieuwenhuyze met de Italiaanse Bazzani en De Smet – Vervloet (die laatste combo komt uit tegen Nottelman en Ilja Bakker, meteen een interessante affiche).

45+

Vergeef me als je een kleine voorbeschouwing had verwacht. En vergeef me voor het daaropvolgende woord. Schytt (als eerste reekshoofd). Gregers Schytt, om maar een naam te noemen. Hij is het topreekshoofd dat in MS45 van start gaat. Langs Belgische kant kijken we vooral uit naar heren Priem, Boonen, Jacobs, Van den Brande, Jeurissen, Dhooge, Jaco en Saito. Boonen en Jacobs hebben het echt niet getroffen met de loting. Zij starten tegen respectievelijk Wippich en Mackay, beiden hoog geplaatste reekshoofden. Slechts één Belgische deelneemster: Liesbeth Moelans (speelster bij De Bokkerijder in 1e en 2e provinciale). Het topreekshoofd zal daarentegen, en met alle respect, meer belletjes doen rinkelen: Claudia Vogelsang. Haar grootste uitdager is de Engelse Rebecca Pantaney (eind jaren ’90 een aardig internationaal palmares bijeen gespeeld en tevens even de dubbelpartner van ene Gail Emms (menig 40+-ers hun oren gaan nu tuten).

In de herendubbelspelen halen Van Heuckelom – Van Werde, Priem – Van den Brande, Dhooge – Swijsen, Boonen – Jeurissen, Jaco – Jacobs (huidig nationaal kampioen MD 45+), Behets – Siu hun streng. Bij de dames zijn dat voor onze kleuren Moelans – Stulens en Leick – Rochet die het gaan doen. En bij de gemengde combo’s Siu – Yu, Lebrun – Houa, Savelkouls – Stulens, Van den Brande – De Graeve, Nguyen – Leick en Priem - Aerts. Los van de topreekshoofden valt in deze tabel het duo Gerben Bruijstens (NED) – Lynne Swann (ENG) op. Benieuwd wat de betonsmash uit Nuenen nog kan verrichten in zijn najaren, in een discipline die hij als international onbeschreven liet.

50+

De meest kwantitatieve discipline wordt voorgegaan door een veelvraat. Carl Jennings is niet zomaar het topreekshoofd. Op het WK Senioren in Jeonju, Zuid-Korea, wist de Engelsman zich vorig jaar na vijf winstpartijen en een slotverlies tot vicewereldkampioen te spelen. Daarnaast sprokkelde hij ook zilver in het dubbel gemengd en verloor hij de halve finale van het herendubbel pas met 21-19 in de beslissende game van de uiteindelijke Thaise vicewereldkampioenen. De Belgische eer wordt verdedigd door Daniels, Seghers, Savelkouls en Van De Vel in de bovenste tabelhelft, Van De Cloot, Keymis, Siu (reekshoofd 9/16!) en Nguyen aan de onderkant van de tableau. Bij de dames hebben we met Verswyvel, Lemmens en Van Laer drie vertegenwoordigsters.

Buckinx –Seghers, Delallieux (de fysieke coach van onze Olympiër Carraggi) – Nguyen, Daniels – Wiedijk, Van De Cloot – Van De Vel en Keymis – Savelkouls vormen de herenduo’s. Verswyvel, geflankeerd door de Estse Alajöe, vormt tweederde van onze delegatie bij de dames. Nationale medailleveelvraten Lemmens – Vanlaer vervolledigen het pak en gaan meteen hun beste meetkunde mogen bovenhalen. Vijfde reekshoofd Landmeter – Lotgering is namelijk uit de trommel geloot (sorry not sorry voor de wel erg flauwe woordspeling). Delalieux – Rochet, Hanze – Lemmens en Vanlaer gekoppeld aan de Kroaat Saban zijn de Belgen van dienst.

55+

Loos, Eerdekens, Michiels of Rovers. Wie van deze Belgische vrouwen kan stunten richting (ere)metaal? Voor Honoree wordt dat stunten al meteen waarheid indien ze na haar eerste horde het tweede reekshoofd Betty Blair (R2) weet opzij te zetten. Bij de heren hebben we Verhelle, Huijs, De Smet, Van Eyken en Raeymaekers.

De Smet – Graff, Delforge – Put, Careelmont – Verhelle, Hanze – Heynickx en Huijs – Raeymaekers vormen 5 van de 58 herenduo’s. Houa –Michiels, Eerdekens met de Française Renon en Loos – Rovers zijn de damesduo’s. De Smet – Fret, Van Peer – Michiels, Hoefkens – Loos, Halme (gekoppeld aan de Fin Jalkanen) en Huijs – Rovers zijn dan weer aan de beurt in het gemengd dubbel. Vooral de namen Huijs, Raemaekers, Loos en Rovers zijn de waarde landgenoten die het verst kunnen schoppen.

60+

Slechts 82 deelnemers (lacht) in het heren enkel 60+. Delforge, Verheyden, Musso, Daniel en Ronny Hoefkens, Vandenberghe (een keer niet in de scheidsrechterstoel), Van Peer and last but not least, good old Felix Verbeeck (nog steeds meer winnend dan wat anders in (intussen) 3e liga bij Royal Antwerp). Ook hier is onderstaande zeer benieuwd tot wat De Felix met diens ontbijtrituelen kan oogsten. The one and only Great Old opent tegen de Zweed Lennart Chrona. Al even benieuwd of de Scandinaviër om kan met de atypische spelstijl van de Senioor. Halme en Vervaet verschijnen dan weer langs vrouwelijke zijde aan de toss.

Musso – Verheyden, D. Hoefkens – Van Peer, R. Hoefkens – Starl (OOS), Lemmens – Vandenberghe, Van Eyken – Luber (OOS) en De Sobrie – Tan zorgen voor een ruime afvaardiging in het mannen dubbelspel. Halme – Vervaet zijn anderzijds zoals verwacht ook de enige vertegenwoordiging bij de dames. Onze gemengde duo’s Tan – Leng en Hoefkens – Vervaet gaan het in deze mooie leeftijdscategorie dan weer op hun beurt trachten waar te maken.

65+

Bij de dames verschijnt er warempel geen Belgische (!). Als topreekshoofd gaat hier de Duitse Heidi Bender van start (vooralsnog geen familie van Jenny). Bij de mannen hebben we Zulfiqar die de tricolore opspelt. Mannen moeten snorren hebben, moet hij gedacht hebben, onze enige vertegenwoordiger in de enkelspelen 65+.

 

In de dubbelspelen worden we vertegenwoordigd door Jacobs – Verlinden en Zulfiqar gekoppeld aan de Noor Arnevik (dat kan niet anders dat die rechtstreeks afstamt van een Viking). Als tweede reekshoofd vallen me hier vooral de Nederlanders op: Rob Ridder en Uun Setiawan Santosa. Gewoon komen zien! Meer pen ik daar nu niet over.

70+

Als we de zeventigerplussers erop nagaan, valt het vooral op dat er hier nog steeds 64 senioren zijn ingeschreven (buitengewoon!). In deze leeftijdscategorie hebben we één Belgische vertegenwoordigster. Nelly Halsberghe zal geflankeerd met Jack Noya (NED) het opnemen tegen de Duitse tandem Rosenkranz – Jörns-Schumann. Benieuwd naar wie de bloemenkrans gaat. De winnaar van deze wedstrijd mag zich opmaken voor een kwartfinale tegen het topreekshoofd Emptage – Bartlett uit Engeland. Diens grote concurrentes zijn terug te vinden helemaal onderin, namelijk onze noorderburen Rob Ridder en Marjan Ridder (maar meer ging ik daar dusver niks over pennen).

75+

Als je denkt dat we er zijn, mag ik je niet teleurstellen. Neen, we zijn nog niet helemaal rond. Integendeel, het EK moet nog beginnen… Uiteraard één Belgische terug te vinden in deze categorie, tussen haar eigen leeftijdsgenoten. Nelly Halsberghe opent in het dames enkel tegen alweer een Duitse, Brunhilde Volmeke-Keller. Winst levert haar sowieso een kwartfinale op tegen een Scandinavische tegenstreefster (Denemarken/Finland). En als de munt in Nelly’s voordeel valt, zal ze aan de zijde van Jena Robdrup Andreassen (DEN) zich voorbij een Zweeds-Duitse combinatie richting halve finale kunnen spelen. Met zijn allen achter Nelly, dat is vanzelfsprekend de boodschap voor wat komt in Heusden-Zolder.

80+

We haken niet af, we gaan gewoon nog heel even door. Dat moeten de liefst 16 enkelspelers in deze ouderdomsklasse gedacht hebben. Hoedje af, ook voor de acht herendubbel duo’s die ze vormen. Met de opmerkelijke felicitaties voorafgaandelijk. Deelnemen is absoluut belangrijker dan winnen. De Pool Pawel Gasz gaat hier als topreekshoofd van start, dit geheel terzijde. Het zijn immers allemaal kampioenen.

Er is meer dan voldoende over geschreven. Zij die niet meer op hun strandstoel zitten, zijn beschreven en benoemd. Allemaal de borst nat gemaakt (heren) en de benen ingesmeerd (dames). Een veelvoud aan Belgische atleten en Europese kwaliteit en kwantiteit (dit EK brengt liefst 300 deelnemers meer mee dan het WK Senioren vorig jaar) maakt zich op voor wat voor hen hét tornooi van het jaar betekent. De Velodroom in Heusden-Zolder is klaar voor een baanbestorming om u tegen te zeggen. Zowat loodrecht de wielerbaan af om dan haaks de badmintonbaan te betreden. Dat het spectaculair wordt, dat staat buiten kijf. De EK Senioren zijn gereed. Laat deze spelen maar beginnen!

 

Wedstrijdoverzicht

BWF Tournament

 

Praktisch

zondag 25 tot zaterdag 31 augustus 2024

Velodroom, Heusden-Zolder

Gratis toegang

 

Andere events

  • Mini pop-up expo 75 jaar badminton in België
  • AirBadminton, gratis initiaties op woensdag 28/08 naast de Velodroom

 

Sociale media

Volg het EK badminton via de Facebookpagina van European Senior Championships

 

 

 

« Terug