Net binnen: Bert Vanhorenbeeck scheidsrechtert Olympische badmintonfinale herendubbel

Officials

Net binnen: Bert Vanhorenbeeck scheidsrechtert Olympische badmintonfinale herendubbel

De finale van de herendubbel op de Olympische Spelen scheidsrechteren, is voor Bert Vanhorenbeeck (53) de mooiste bekroning van zijn dertigjarige loopbaan als scheidsrechter.

 

 

Dat Bert getrouwd is met badminton, is een publiek geheim in de badmintonwereld. Hij is al vier decennia actief in de sport en heeft meer dan 25 jaar ervaring op internationaal niveau.

Het is duidelijk dat zijn scheidsrechterscarrière een vliegende start maakte.

Tijdens het EK in 2002 behaalde hij zijn Europees scheidsrechtersbadge, tijdens het WK voor landenteams in China behaalde hij in 2012 het hoogste diploma voor BWF (Badminton World Federation) en in 2013 was hij de allereerste Belgische scheidsrechter in een finale op een WK.

 

Met een BWF-Certificated diploma op zak is Bert één van de 31 scheidsrechters op het hoogste niveau van de BWF.

 

Bert werd in 2016 voor de eerste keer aangesteld als Umpire op de Olympische Spelen in Rio, waar hij servicerechter was tijdens de herendubbel finale, en in 2021 was hij één van de zeven umpires binnen de nieuw gecreëerde topcategorie van semiprofessionele scheidsrechters. Hij was de allereerste die in deze nieuwe status een wedstrijd heeft gescheidsrechterd.

Zijn tweede opdracht op de Olympische Spelen dit jaar in Parijs met de aanstelling voor de finale herendubbel, is dan ook een schitterende erkenning voor zijn carrière. Het kan niet anders dan dat hij uitkijkt naar deze finale, want het herendubbel wordt als het koningsnummer binnen het badminton beschouwt.

 

We kunnen dan ook gerust stellen dat dit "de kers op de taart in zijn badmintoncarrière" zal zijn.

 

Naast Umpire is Bert Vanhorenbeeck tevens voorzitter van Badminton Vlaanderen en co-voorzitter van de Koninklijke Belgische Badminton Federatie.

Vanaf 16u00 na de Herendubbel Bronzen Medaille:

CHN: LIANG/WANG

TPE: LEE/WANG

 

 

Pers

De Standaard: LIVE Olympische Spelen - Belg leidt politiek gevoelige badmintonfinale

Sport in de Kijker: Bert Vanhorenbeeck aangeduid als scheidsrechter

 

 

« Terug